perjantai 13. maaliskuuta 2015

Kasvukipuja ja ajokorttia

En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että täysi-ikäisyys pelottaisi nuorta. Jotenkin kuvittelin, että sitä odotetaan malttamattomana ja iloitaan siitä, että kohta ollaan "aikuisia". Saa vapauden päättää omista asioista ja vapautuksen kotiintulo ajoista, liikkuminen helpottuu ajokortin myötä ja vaikka mitä positiivisia asioita. Ei sitä täysi-ikäisyyttä kuitenkaan ihan ilolla meillä odotettu. Tuntui, että sitä jännitettiin eikä haluttu olla vielä täysi-ikäisiä. Ehkä ajatukset vastuusta pelotti, koska vapauden vastapainona tulee myös vastuun ottaminen. Ja se jännittää, jopa pelottaa. Olemme kannustaneet ja opettaneet nuorta hiljalleen pienissä arjen asioissa ottamaan vastuuta ja opettelemaan hoitamaan niitä. 

Pankkiasioinnit siirtyivät täysi-ikäisyyden myötä täysin nuoren omille harteille. Tämä oli hänen toive ja yhteinen päätös. Oppii näin hoitamaan raha-asiat itse. Työhön liittyvät asiat hän hoitaa itsenäisesti. Yhdessä opettelimme, miten verokortin saa tilattua verotoimistosta ja kuinka hän saa skannattua tärkeät paperit suoraan työnantajalle. Pieniä, mutta niin suuria asioita nuoren elämässä. Yhdessä niitä on hyvä ollut opetella. Ja opetellaan vastakin. Kaikkea, mitä eteen tulee. Ja missä apua tarvitsee.

Ajokorttikin saatiin yhteistuumin hankittua. Ajo-opettajan roolissa minä äitinä ja tytär ajo-oppilaana. Hämmästyin, kun aikanaan tytär sanoi, että haluaa minun opettavan hänet ajamaan, kuten opetin isoveljensäkin. No eihän siinä sitten muu auttanut. Hieman jännittävissä tunnelmissa ajotunnit aloittelimme ja monta hauskaa harjoituskertaa saimme käydä yhdessä läpi. Oppilas oli kyllä erittäin hyvä ja nopea oppimaan. Noin kolmen kuukauden harjoittelun jälkeen ajokortti olikin jo taskussa. Teoria ja inssi ensi yrittämällä läpi. Ei sitä äitinä voinut muuta, kuin olla ylpeä omasta tyttärestään. 


Liukkaalla radalla kävimme ehkä ne kaikkein pelottavimmat, mutta samalla myös hauskimmat hetket. Ihania oivalluksia oppilaalla itsellään ja rohkeutta kokeilla eri nopeuksia, uskallusta ajella "lintassa", kokeilla käkkärikäännöksiä ja vaikka mitä. Ei ne kaikki mennyt ensi yrittämällä ihan putkeen, mutta loistava oli lopputulos. Ainoa kysymys mikä minulle esitettiin opetuksen aikana oli se, että miten auton saa käynnistymään, kun se kerran sammui lähtötilanteessa… Oli tainnut moinen jo unohtua siinä menossa. 



Kun tuli päivä, jolloin rakas tyttäreni täytti sen surullisen kuuluisan 18-vuotta ei ollutkaan niin kamalaa, kuin mitä hän oli odottanut. Aamulla heti kello 8:00 inssiin. Sieltä sitten ajolupa taskussa kouluun, josta iltapäiväksi Helsinkiin Gaala-juhlaan. Illalla kavereiden kanssa ajelulle. Päivän päätteeksi kotiin saapui iloinen ja onnellinen täysi-ikäinen nuori neiti. Ei se ollutkaan pöllömpää täyttää 18 vuotta! 

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Kysymyksiä ja vastauksia

Sain Hannasen Haaveita -blogin Hannalta haasteen. Viisi kysymystä ja niihin viisi vastausta.

Haasteen säännöt ovat seuraavat:

  • Haastaja kertoo sinulle viisi aihetta
  • Haastetun pitää vastata top 5 listansa jokaiseen haasteeseen
  • Haastetun keksittävä uudet 5 aihetta
  • Haaste on annettava viidelle eri blogille (ei takaisin haastamista)
Sain vastattavakseni seuraavat kysymykset:
  • Suosikki matkakohde
  • Ihanimmat blogit
  • Sisustuslemppari
  • Suosikkimusiikki / -muusikko
  • Kivoimmat ostospaikat / kaupat

Ensimmäiseen kysymykseen on helppo keksiä ensimmäinen suosikkini matkakohteista. Idän ihmemaa Bangladesh. Maa, joka lumosi minut täysin karuudellaan ja kauneudellaan. Mikä ristiriitaisten tunteiden maa. Ei ihan perinteinen matkakohde.










Toisena suosikkina tulee ehdottomasti Itävalta. Se hurmaa aina. Niin kesällä kuin talvellakin. Eikä kaipaa sen enempää selittelyjä.




Kolmas suosikkini on Kroatia. Turvallinen ja puhdas maa. Ruoka hyvää ja ihmiset ystävällisiä. Ehdottomasti käymisen arvoinen maa.




Sitten tuleekin jo vaikeampaa. On niin monta, monta ihanaa maata ja kohdetta, jotka voisivat olla suosikkejani. Todella vaikeaa nostaa joitakin suosikkeja esiin. Tukholmaan on aina kiva mennä ja on lähellä. Olkoon se yksi suosikkini.



Ja viidentenä suosikkina on tuo lähimatkailun suosikki, Helsinki. Voi, miten mä viihdyn siellä. Kerta toisensa jälkeen. Ja aina sinne on pakko päästä.










Kysymys 2: Ihanimmat blogit.

Kaikki. Jokainen tavallaan. Tykkään lukea hyvin erilaisia blogeja. Käyn kurkkimassa niin lifestyle, sisustus, ruoka, terveys, liikunta, kauneus yms. blogeja. Näitä ei voi mitään lähteä arvottamaan ja laittamaan järjestykseen. Jokainen blogi on tekijänsä näköinen ja hyvä niin. Ei siis nimiä ja järjestystä tähän kohtaan…


Kysymys 3: Sisustuslempparit. Tässä muutama lemppari omasta kodista.












Kysymys 4: Suosikkimusiikki / muusikko. Voih, ei voisi pahempaa kysymystä minulle tulla!! Tässä mä olen niin huono. Radio soi autossa aina, mutta en aina edes tiedä, mitä kuuntelen. Joskus yritän niitä selvitellä, muttei kaikki jää mieleen.

Kysymys 5: Kivoimmat ostospaikat. En varsinaisesti tykkää käydä kaupoilla. Rautakaupat ovat kivoja, samoin ihanat sisustusliikkeet. Niissä on mukavaa aina käydä. Muutoin olen aika mukavuuden haluinen. Tykkään tehdä ostoksia kotona. Nettikaupat ovat tällä hetkellä ne parhaat ostospaikat.

Vihdoin ja viimein sain vastattua Hannan haasteeseen. Tekniset ongelmat eivät ole vielä täysin voitettuja, mutta vihdoinkin oli aikaa istahtaa koneen äärelle ja odottaa, että kuvat latautuvat. Nyt en laita haastetta eteenpäin ;)